Nume

    Comuna Suharău este situată în nordul județului Botoșani, în partea nord-estică a țării, pe malul drept al râului Prut, fiind locul unde acesta intră în România. La nord și nord-est limita este reprezentată de granița cu Ucraina, la nord-est și est se învecinează cu comuna Hudești, la sud-est și sud cu comuna George Enescu, iar la vest și sud-vest este limitată de comuna Cristinești. O parte a graniței dintre România și Ucraina este naturală, reprezentată de râul Prut, pe o distanță de 11,5 kilometri. Comuna are o formă dreptunghiulară, alungită, orientată pe direcția nord-vest spre sud-est, la fel ca celelalte comune dispuse la marginea nordică a județului. Această formă este dată de orientarea culmilor deluroase și a văilor, dispunere impusă de înclinarea stratelor geologice de la nord-vest spre sud-est, specifice Podișului Moldovei. Între limitele comunei sunt cuprinse dealuri împădurite și văi ce coboară spre Prut sau spre râul Bașeu, în partea nord-vestică și centrală, care aparțin prelungirilor estice ale Podișului Sucevei, iar partea sud-estică se integrează armonios Câmpiei Moldovei, relieful având un aspect colinar, domol.

    Aspectul ariei sale este aproximativ dreptunghiular, alungit pe direcție NV – SE, asemănător formei generale a teritoriului comunelor nordice ale județului, determinat de geomorfologia Câmpiei Moldovei (culmi deluroase și văi alungite pe direcția NV - SE, dispoziție impusă, la rândul ei, de structura geologică de monoclin). Această dispoziție generală a reliefului a determinat, din motive practice, direcția drumurilor principale în lungul văilor sau pe direcția mai puțin fragmentată a podurilor interfluviale, aspectul tarlalelor moșiilor din trecut, și chiar forma geometrică teritorială a majorității comunelor zonei de nord a județului Botoșani.

    Suprafața comunei este de 10605 ha (106,05 km2), reprezentând 2,12% din cea a județului Botoșani (4.986 km²) și 0,04% din cea a țării. Distanța față de reședința județului este de 60 km iar față de capitala României, București este de 516 km.

    Spațiul geografic al comunei Suharău reprezintă o veche vatră de locuire umană, dovadă fiind numeroasele vestigii arheologice și istorice descoperite pe teritoriul actual, dar și numeroasele toponime și hidronime ce arată vechi ocupații ale oamenilor locului. Cu toate că au fost găsite numeroase obiecte și materiale arheologice, unele dintre ele din timpuri îndepărtate, comuna Suharău nu s-a bucurat de cercetări arheologice sistematice. Majoritatea vestigiilor au fost găsite întâmplător de localnici, probabil în timpul lucrărilor agricole, și o parte din ele se găsesc la școlile comunei, iar unele dintre acestea au fost duse la Muzeul Județean din Botoșani pentru cercetare amănunțită.

    Așezările umane permanente pe teritoriul comunei Suharău au apărut pe la mijlocul evului mediu (secolele XIV – XV), după încetarea valurilor populațiilor migratoare ce veneau dinspre stepele estice ale Europei. Există urme ale existenței unor așezări de tip seliște, peste a căror vatră se suprapun actualele sate, însă dovezi concrete despre existența acestora nu există. Condițiile naturale prielnice oferite de păduri și de râul Prut, apropierea drumurilor comerciale ce veneau dinspre Polonia spre Marea Neagră și Constantinopol, au contribuit la apariția și dăinuirea până astăzi a satelor ce compun comuna.


                                           
                                   
                                                      

Sunteti multumiti de realizarile domnului primar,Marcel Chelariu?
nemulțumit
mulțumit
foarte mulțumit
Total voturi: 1378
Euro4.9036RON
Dolar American4.5570RON
Lira Sterlina5.4789RON
Franc Elvetian4.9186RON
Aur274.4439RON